3D printing

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Bitraf har mange 3D printere. Noen er generelle og kan brukes av alle, andre er spesielle og krever mer opplæring. du kan lese om filament på siden 3dplastikk.

Hvilke printere

Generelle printere

Dette er Prusa Original i3 MK3S modell printer.

Spesielle printere

Status

Ei statusside for samtlige skriverne ligger på 3D_printing-statusside

Logoer

Det er skrevet ut logoer for alle skriverne bortsett fra Form 1 og 3. Modellene er laga med OpenSCAD med kodesnutt á la denne

font = "Copperplatefont:style=Bold Italic";

translate([2,0,0]) cube([83,1,1]);
linear_extrude(height=2.5) {
    text("Bumblebee ", font = font, size=12);
}

Sikkerhet

Ikke forlat printeren uten tilsyn (brannfare); hvis du må ut en tur, avtal med noen andre som er på Bitraf at de holder øye med printeren eller sett den på pause.

Utvis forsiktighet ved bruk av 3D printere. I bruk så er printhodet ("hotend") over 200 grader Celsius. Dersom den aktuelle printeren har oppvarmet printplate ("heated bed", "heatbed") så kan denne også være ubehagelig å ta på.

Opplæring

Bruk

Generelle 3D printere

Dette er 3D printere som kan brukes av alle, man trenger ikke å være medlem. Merk: du må booke printeren på vanlig måte. Se på siden til Bumblebee for å finne ut mer om bruk.

Spesielle 3D printere

Dette er printere som krever mer opplæring.

filer til printer

Det er to måter å få ferdige filer over til en printer. Enten er printeren på nett og man bruker OctoPrint, eller så må man putte filen(e) på et SD-kort som man putter i printeren.

Bytte av filament

Gjør filamentet klart først. Pakk ut rullen hvis det trengs, sjekk at det ikke er knuter på den, og plasser i filamentholderen. Filamentet føres ned i fremkant av rullen slik at det går mest mulig rett ned i ekstruderen. Klipp av enden på filamentet hvis det trengs.

Gjøres fra frontpanelet, printeren har menyvalg for "unload filament" og "load filament". Selvfølgelig må hotenden være varm før du kan bytte filament. Bruk "preheat PLA" hvis den ikke er det.

Om filament: 3dplastikk.

Printing

Det printes rett på ei byggeplate i stål, pulverlakkert med PEI fra fabrikk, som er festet på varmeplata med magneter. Bruk lim eller andre festemidler på byggeplata er normalt ikke nødvendig og bør unngås. Spør hvis du lurer på noe!

Ta av printet

Platen som det printes på er av fjærstål ("spring steel") og er festet med magneter til heatbed. Du kan ta den løs (forsiktig), hold i kantene og bøy den fra side til side for å løsne printet. Unngå å ta på selve platen, da unngår man fingermerker (fett) som kan bidra til å redusere festing for de som skal printe etter deg.