3D printer

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Bitraf har 3 stk Ultimaker 3D printere som kan brukes av alle. I tillegg har vi 4 andre printere som kan brukes av dem som ønsker å bruke seg litt mer tid på 3D printing.

3Dprintede produkter i Bitrafs demohylle

Bruk

For å lære seg å bruke 3D-printerene, spør et annet Bitraf-medlem. Hun eller han lærer deg hvordan man tar en 3D modell eksportert og konverterer den til kode ("oppskrift") for en spesifikk printer, samt hvordan man bruker selve printeren.

Festemidler på printplate

En 3D-printer skriver ut modellen på en "printplate" (også kalt "bed", eventuelt "heatbed"). I noen tilfeller brukes lim (limstift) som festemiddel på bed'en. Det bør kun benyttes hvis nødvendig - prøv uten først!

Noen har bed med et belegg på (BuildTak[1]) disse skal man ikke bruke ekstra festemiddel på, modellen sitter godt nok uten.

Dersom bed'en er av et annet materiale enn glass, ikke bruk lim på den!

Sikkerhet

Utvis forsiktighet ved bruk av 3D printere. I bruk så er printhodet ("hotend") over 200 grader Celsius. Dersom den aktuelle printeren har oppvarmet printplate ("heated bed", "heatbed") så kan denne også være ubehagelig å ta på.

Ikke forlat printeren uten tilsyn (brannfare); hvis du må ut en tur, avtal med noen andre som er på Bitraf at de holder øye med printeren.

Tilgang

Generelt så er det ikke krav om kursing for å bruke 3D printere på Bitraf. Få noen til å lære deg hvordan de forskjellige printerene brukes.

Kjente feil og løsninger

Her er noen kjente feil og hva du kan gjøre for å unngå dem.

  • printeren klarer ikke å dra frem filament fordi det er blitt "knute på tråden" på rullen. Unngå å tre filamentet under seg selv for å holde enden på plass - bruk hullene i kanten på spolen (tre enden gjennom et av de). Sjekk bestandig rullen før du setter den i, og underveis i printet for knuteproblemer.

Vedlikehold

Hvis en printer ikke virker, så må den fikses. Vi har ingen "vaktmester" som går rundt og fikser ting som ikke virker. Hvis du ikke vet hvordan du fikser problemet, spør noen andre om hjelp. Se også presentasjonen Bitraf vedlikehold[2] på slideshare.net.

For å sørge for at alle printerne alltid virker og at mange kan løse problemer som oppstår, kommer vi til å kjøre jevnlige kurs. Meningen er at kurset skal være "et krav" for de som skal bruke maskinene, slik at de som bruker dem også kan fikse problemer som måtte oppstå.

Se også Youtube-videoen med

3D printere hos Bitraf

Det finnes forskjellge måter en 3D printer kan bevege seg på, se artikkelen "The 4 Types of FFF / FDM 3D Printer Explained (Cartesian, Delta, Polar)"[3]. Bitraf har følgende printere

Kartesiske[4] 3D printere

Delta[5] 3D printere

3D print-arrangementer hos Bitraf

  • 3D printer workshop/kurs:

Lær å bruke 3D-printerne på Bitraf! Kurset inkluderer hele prosessen fra modellering / finne modeller på nett, oppdeling (slicing) av modellene, hvordan skrive dem ut på printerne, vedlikehold og hvordan løse problemer som kan oppstå.

  • 3D printer weekends:

Kom innom, se printerne jobbe, bygg din egen maskin eller still spørsmål.

3D printing hos Bitraf på Youtube

Modeller

Ting som kan printes på en 3D printer.

Kalibrering

Ting som kan brukes til å måle om en 3D printer er riktig kalibrert.

Referanser