Pick and place

Fra Bitraf
Revisjon per 29. des. 2017 kl. 20:16 av Jensa (diskusjon | bidrag) (Motstander)
Hopp til navigering Hopp til søk

Vi er flere fra elektronikkmiljøet som har vist interesse for å gå til innkjøp av en SMT Pick and Place-maskin for automatisk bestykking av kretskort.

Det har særlig i 2017 kommet en del interessante maskiner fra produsenter i Kina med relavtivt kraftig maskinvare til en rimelig pris. Det som er nytt er bruk av standard

Yamaha-font-b-Pneumatic-b-font-CL-8mm-4mm-Feeder-for-SMT-Spare-Parts-font-b.jpg

Yamaha-kompatible CL-feederesom muliggjør hurtig bytte av komponent-reels, fleksible oppsett (Reeels på 8mm, 12mm, 16mm, 24mm, 32mm) og flere kompatible utstyrsleverandører.

Det er også ganske standard med Juki dyser for plukking, noe som flre av leverandørene har.

Juki-nozzles-cot.jpg

Av de maskinene som er aktuelle pr i dag er det VP-2500HP-CL32, GVM920og CHMT560P4

TVM920 og CHMT560P4 har begge crap software som følger med. Fordelen til TVM920 er at det er mulig å kjøre den med OpenPNP som er vestlig og open source software.

SmallSTM derimot har visst en ganske respektabel software Vision Placer V3. SmallSMT har også Lineære rails (Hiwin type) og finnes både som belte og spindel.

Spindel og rails gir mindre ringing og bedre nøyaktighet på plassering, spesiellt holder det utsyret stabilt over tid. Dette er i motsetning til andre som bruker rundstål og ofte tynnere belter.

Smallsmt.jpg

SmallSMT har også en kombinasjon av CL-feeders og proprietære, innebygde matere. Disse har den fordelen at de følger med (CL-feedere koster fra rundt $85 pr stk), men er mindre fleksible i oppsett og tar lenger tid å mate på nytt. For Bitrafs del kan det allikevel være nyttig, kanskje for et utvalg av standardkomponenter som 0.1uF, 1uF, 10uF, 1K, 10K, 100K osv. Altså komponenter som blir brukt på så å si alle design.

SmallSMT er også merket No Isolation har, så da kan vi dra nytte av erfaringsutveksling med dem.

SmallSMT med CL-feeders, spindel og linære rails koster noe mer enn konkurrentene, rundt $10.000,- De finnes også i billigere varianter med belter og færre feedere/ikke cover.

Liste over de som har sagt seg interessert i å spleise

  • Elias
  • Trygve
  • Jensa
  • Magnus
  • Jonnor

(legg til...)

Bitraf Parts Library

Vi har diskutert litt rundt mulighet for å ha et fast bibliotek med komponenter som står montert i de proprietære reels-holderne (push-feeders). Det er i alt 44 av disse på VP-2500HP-CL32.

Kondensatorer

Motstander

Ferrite beads

Kontakter

Integrerte kretser

Annet

LEDs