Forskjell mellom versjoner av «Hvordan Bitraf fungerer»

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Erstatter siden med «flyttet til https://bitraf.no/om-oss/»)
(Tagg: Erstattet)
m (Fjerner revisjon 5374 av Benteh (diskusjon))
(Tagg: Endringsomgjøring)
 
Linje 1: Linje 1:
flyttet til https://bitraf.no/om-oss/
+
{{otherlang
 +
|title=How Bitraf works
 +
|en=Hvordan Bitraf fungerer:en
 +
}}
 +
Denne siden er ment som en guide for de som er nye til Bitraf. Bitraf er et litt annerledes sted, i og med at vi har store lokaler med masse utstyr og ingen ansatte. Mange lurer på hvordan Bitraf fungerer og denne siden er et forsøk på å oppsummere det. Kort fortalt er hele Bitraf en slags dugnad/spleiselag der mennesker går sammen for å dele kunnskap i et sosialt miljø.
 +
 
 +
==Hva er egentlig Bitraf?==
 +
Bitraf er en ideell forening registrert i Brønnøysund. Foreningen har som formål [[Foreningen|å opprettholde et sosialt miljø og en møteplass for kreativ bruk av datamaskiner og elektronikk]]. Vi har ingen ansatte, men vi har et arbeidende styre som prøver å legge til rette for at forskjellige miljøer skal kunne bruke Bitraf.
 +
 
 +
Medlemmene står for all aktivitet på Bitraf. Man jobber med egne prosjekter eller deler kunnskap med andre. Kurs og workshops arrangeres FOR medlemmene AV medlemmene. Når du er med på [[Arrangementer_p%C3%A5_Bitraf|en workshop hos oss]] er det et medlem som donerer av fritiden sin for å skape et godt miljø og dele kunnskap. Det å kunne arrangere kurs er en av medlemsfordelene våre og vi oppfordrer alle medlemmer til å dele ting de kan med andre. Enten ved å holde kurs selv eller bare ved å hjelpe folk som trenger hjelp.
 +
 
 +
==Hva vi forventer av medlemmene==
 +
Vi har bare en regel: "Det er ikke lov å være kjip"
 +
 
 +
Dette betyr at hvis du har meninger som sårer andre, bør du holde disse for deg selv. Alle skal behandles likt uavhengig av alder, utseende og bakgrunn. Bitraf er også et sted der [http://www.wikihow.com/Understand-Introverted-People introverte og ekstroverte] trives. Respekter andre folks grenser. Hvis noen har på seg headset, betyr det som oftest at de ikke ønsker kontakt med andre eller at de trenger å fokusere (så ikke forstyrr de som har headset på).
 +
 
 +
Regelen betyr også at vi rydder opp etter oss selv (også på kjøkkenet!). Hvis du ikke gjør det, er du kjip mot de andre medlemmene som må rydde opp etter deg. Vi får hjelp til å vaske gulvet og tømme søppel EN gang i uken. Alt annet må gjøres av medlemmene. Glemmer du det, må andre rydde etter deg. Er det fullt i søppelbøttene, ta med deg søppelposen ut i bakgården og kast den der. For å komme inn i bakgården, trykker du på den ekstra knappen ved siden av knappen som åpner utgangsdøren ut mot gata. Altså den nærmest døren.
 +
 
 +
Regelen betyr også at om du ser noen bruke utstyr feil eller glemmer [[verneutstyr]], så er det helt greit å si ifra om dette. Ofte vet de ikke hvor verneutstyr finnes, så bare forklar på en vennlig måte at f.eks. vernebriller og hansker ligger i skuffen merket verneutstyr. Hvis de ikke bruker en maskin uten verneutstyr, forklar hyggelig hvorfor det er lurt å bruke dette og så videre.
 +
 
 +
Det betyr dessverre også at du ikke kan ta med deg kjæledyret ditt på Bitraf. Vi har medlemmer som er allergiske og/eller redd for dyr. Siden dyrene ikke direkte har nytte av Bitraf, ser vi heller ingen grunn til prioritere dyr over mennesker.
 +
 
 +
==Hvordan virker en forening uten ansatte?==
 +
Å sutre over noe man er misfornøyd med er hverken hyggelig eller produktivt, så vi praktiserer det som kalles Gjørokrati: Den som gjør noe bestemmer. Når noe ikke fungerer som det skal, er det opp til hvert enkelt medlem å ta tak i saken.  Dette har vist seg å fungere strålende i praksis, så er du misfornøyd med noe - fiks det! Hvis andre ikke liker det du har gjort, er det opp til dem selv å gjenomføre en bedre løsning (helst i samarbeid).
 +
 
 +
Hvis noe skal gjøres og oppgaven er for stor for en enkelt person, be om tilgang til Meetup-siden vår og arranger en dugnad. Det er sterk dugnadsånd blant medlemmene og om de får et par uker på seg til å planlegge vil det være lett å få med flere (unngå å lage dugnader med bare 2-3 dagers varsel).
 +
 
 +
Mer om dette her: [[Docracy]].
 +
 
 +
==Noen ting å være oppmerksom på==
 +
* Bitraf kan ikke forsikre medlemmene (vi har prøvd), så alle medlemmer må ha en egen skadeforsikring som dekker uhell som måtte oppstå når man bruker utstyr på Bitraf.
 +
* Når man ødelegger utstyr ved å bryte regler (som å ikke være tilstede mens man bruker 3D printer, CNC eller laser) må man betale skader på utstyret selv.
 +
* Hvis utstyr blir skadet under vanlig bruk dekkes dette av Bitraf, men da er det viktig at man både skriver en lapp på maskinen om skaden og sender en epost til post@bitraf.no med beskjed om skaden, slik at noen kan ta tak i det.
 +
 
 +
==Lagring av prosjekter==
 +
Lagerplass for medlemmer er begrenset til en boks merket med navn og telefonnummer på [[medlemslager]]et bak kjøkkenet i andre etasje (ved labben).
 +
Hele plater med materiale kan lagres i materiallageret i en måned med et gyldig materiallager-klistremerke. Dette koster 40 kroner per stk, kjøpes i Bitmart,må klistres på platen og ha riktig navn, telefonnummer og dato.
 +
 
 +
Hvis du ikke blir ferdig med et prosjekt, men skal jobbe videre på det neste dag, kan du sette prosjektet til side i verkstedet på bordene og hyllen for korttidslagring (rett til høyre for trappen når man kommer opp fra labben).  Prosjektet må ha en lapp med navn, telefonnummer og dato. Maks en uke, prosjektet vil bli donert bort eller kastet etter det.
 +
 
 +
==Medlemsfordeler==
 +
For våre betalende medlemmer har vi en rekke [[medlemsfordeler]].
 +
Betalende medlemmer kan komme og gå som de vil (24/7), men tilgang til å åpne døren må settes opp ved fysisk oppmøte i lokalene. Grip tak i en erfaren Bitraffer så kan han/hun sikkert hjelpe deg med å sette passord. Du kan også blant annet:
 +
 
 +
* sette igjen en prosjektboks på [[medlemslager]]et.
 +
* fritt bruke basiskomponenter i [[labben]] og [[metall]] i [[verkstedet]] (aluminium, stål og kobber som er donert av medlemmer – til medlemmer)
 +
* bruke maskiner som [[fresing|fres]] og [[laser]] (kun for medlemmer med kurs)
 +
 
 +
Du kan se full liste over [[Medlemsfordeler|<big>medlemsfordeler her</big>]], og  [https://p2k16.bitraf.no/<big>bli medlem her</big>].
 +
 
 +
==FAQ==
 +
'''Spørsmål''': Hva er forskjellen på støttemedlem(300kr) og vanlig medlem(500kr)?<br />
 +
'''Svar''': Støttemedlemmer har de samme fordelene. Støttemedlem er ment for studenter, arbeidsledige og pensjonister.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Jeg er innom Bitraf en gang i blant. Hva skal jeg betale?<br />
 +
'''Svar''': Det koster ingenting å være på Bitraf, og en del utstyr er gratis å bruke.
 +
Dersom du ønsker å betale noe for samvittighetens skyld så kan du donere noe stæsj innimellom, feks forbruksvarer som 3D print filament, finèrplater eller elektroniske komponenter.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Hvordan setter jeg opp min dørnøkkel på Bitraf?<br />
 +
'''Svar''': Du må møte opp fysisk i lokalene og prate med en døradministrator som hjelper deg med dette. Hvem som er døradministratorer finner du på P2K16-siden. Byggekvelden er en fin dag å ordne dette på.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Hva er aldersgrensen hos Bitraf?<br />
 +
'''Svar''':  Uten følge må man ha fylt 18 år.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Hvordan kan jeg redigere i Bitrafs wiki?<br />
 +
'''Svar''':  Du må være medlem. Medlemmer kan logge seg inn og redigere sider på wikien. Man kan selvfølgelig også lage nye sider.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Har man noen forpliktelser som medlem?<br />
 +
'''Svar''': Du forplikter deg til å ta hensyn til Bitraf og andre medlemmer. Dette inkluderer bl.a å rydde etter deg, støvsuge evt støv fra eget arbeid, ikke sette igjen egne arbeider utenfor medlemslageret, behandle andre med respekt, etc.<br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Må man være medlem for å bruke tøystoffer til sying?<br />
 +
'''Svar''': <br />
 +
<br />
 +
'''Spørsmål''': Det er dårlig luft i lokalene, hvordan lufter jeg?<br />
 +
'''Svar''': På syrommet\SMUT cave finner du en rød boks med bryter til ventilasjon som du kan slå på.<br />
 +
Du kan også sette på ventilasjon i malerommet\sprayrommet i verkstedet.<br />
 +
 
 +
[[Category:Bitraf]]

Nåværende revisjon fra 10. mai 2019 kl. 17:46


English

Denne siden er ment som en guide for de som er nye til Bitraf. Bitraf er et litt annerledes sted, i og med at vi har store lokaler med masse utstyr og ingen ansatte. Mange lurer på hvordan Bitraf fungerer og denne siden er et forsøk på å oppsummere det. Kort fortalt er hele Bitraf en slags dugnad/spleiselag der mennesker går sammen for å dele kunnskap i et sosialt miljø.

Hva er egentlig Bitraf?

Bitraf er en ideell forening registrert i Brønnøysund. Foreningen har som formål å opprettholde et sosialt miljø og en møteplass for kreativ bruk av datamaskiner og elektronikk. Vi har ingen ansatte, men vi har et arbeidende styre som prøver å legge til rette for at forskjellige miljøer skal kunne bruke Bitraf.

Medlemmene står for all aktivitet på Bitraf. Man jobber med egne prosjekter eller deler kunnskap med andre. Kurs og workshops arrangeres FOR medlemmene AV medlemmene. Når du er med på en workshop hos oss er det et medlem som donerer av fritiden sin for å skape et godt miljø og dele kunnskap. Det å kunne arrangere kurs er en av medlemsfordelene våre og vi oppfordrer alle medlemmer til å dele ting de kan med andre. Enten ved å holde kurs selv eller bare ved å hjelpe folk som trenger hjelp.

Hva vi forventer av medlemmene

Vi har bare en regel: "Det er ikke lov å være kjip"

Dette betyr at hvis du har meninger som sårer andre, bør du holde disse for deg selv. Alle skal behandles likt uavhengig av alder, utseende og bakgrunn. Bitraf er også et sted der introverte og ekstroverte trives. Respekter andre folks grenser. Hvis noen har på seg headset, betyr det som oftest at de ikke ønsker kontakt med andre eller at de trenger å fokusere (så ikke forstyrr de som har headset på).

Regelen betyr også at vi rydder opp etter oss selv (også på kjøkkenet!). Hvis du ikke gjør det, er du kjip mot de andre medlemmene som må rydde opp etter deg. Vi får hjelp til å vaske gulvet og tømme søppel EN gang i uken. Alt annet må gjøres av medlemmene. Glemmer du det, må andre rydde etter deg. Er det fullt i søppelbøttene, ta med deg søppelposen ut i bakgården og kast den der. For å komme inn i bakgården, trykker du på den ekstra knappen ved siden av knappen som åpner utgangsdøren ut mot gata. Altså den nærmest døren.

Regelen betyr også at om du ser noen bruke utstyr feil eller glemmer verneutstyr, så er det helt greit å si ifra om dette. Ofte vet de ikke hvor verneutstyr finnes, så bare forklar på en vennlig måte at f.eks. vernebriller og hansker ligger i skuffen merket verneutstyr. Hvis de ikke bruker en maskin uten verneutstyr, forklar hyggelig hvorfor det er lurt å bruke dette og så videre.

Det betyr dessverre også at du ikke kan ta med deg kjæledyret ditt på Bitraf. Vi har medlemmer som er allergiske og/eller redd for dyr. Siden dyrene ikke direkte har nytte av Bitraf, ser vi heller ingen grunn til prioritere dyr over mennesker.

Hvordan virker en forening uten ansatte?

Å sutre over noe man er misfornøyd med er hverken hyggelig eller produktivt, så vi praktiserer det som kalles Gjørokrati: Den som gjør noe bestemmer. Når noe ikke fungerer som det skal, er det opp til hvert enkelt medlem å ta tak i saken. Dette har vist seg å fungere strålende i praksis, så er du misfornøyd med noe - fiks det! Hvis andre ikke liker det du har gjort, er det opp til dem selv å gjenomføre en bedre løsning (helst i samarbeid).

Hvis noe skal gjøres og oppgaven er for stor for en enkelt person, be om tilgang til Meetup-siden vår og arranger en dugnad. Det er sterk dugnadsånd blant medlemmene og om de får et par uker på seg til å planlegge vil det være lett å få med flere (unngå å lage dugnader med bare 2-3 dagers varsel).

Mer om dette her: Docracy.

Noen ting å være oppmerksom på

  • Bitraf kan ikke forsikre medlemmene (vi har prøvd), så alle medlemmer må ha en egen skadeforsikring som dekker uhell som måtte oppstå når man bruker utstyr på Bitraf.
  • Når man ødelegger utstyr ved å bryte regler (som å ikke være tilstede mens man bruker 3D printer, CNC eller laser) må man betale skader på utstyret selv.
  • Hvis utstyr blir skadet under vanlig bruk dekkes dette av Bitraf, men da er det viktig at man både skriver en lapp på maskinen om skaden og sender en epost til post@bitraf.no med beskjed om skaden, slik at noen kan ta tak i det.

Lagring av prosjekter

Lagerplass for medlemmer er begrenset til en boks merket med navn og telefonnummer på medlemslageret bak kjøkkenet i andre etasje (ved labben). Hele plater med materiale kan lagres i materiallageret i en måned med et gyldig materiallager-klistremerke. Dette koster 40 kroner per stk, kjøpes i Bitmart,må klistres på platen og ha riktig navn, telefonnummer og dato.

Hvis du ikke blir ferdig med et prosjekt, men skal jobbe videre på det neste dag, kan du sette prosjektet til side i verkstedet på bordene og hyllen for korttidslagring (rett til høyre for trappen når man kommer opp fra labben). Prosjektet må ha en lapp med navn, telefonnummer og dato. Maks en uke, prosjektet vil bli donert bort eller kastet etter det.

Medlemsfordeler

For våre betalende medlemmer har vi en rekke medlemsfordeler. Betalende medlemmer kan komme og gå som de vil (24/7), men tilgang til å åpne døren må settes opp ved fysisk oppmøte i lokalene. Grip tak i en erfaren Bitraffer så kan han/hun sikkert hjelpe deg med å sette passord. Du kan også blant annet:

  • sette igjen en prosjektboks på medlemslageret.
  • fritt bruke basiskomponenter i labben og metall i verkstedet (aluminium, stål og kobber som er donert av medlemmer – til medlemmer)
  • bruke maskiner som fres og laser (kun for medlemmer med kurs)

Du kan se full liste over medlemsfordeler her, og bli medlem her.

FAQ

Spørsmål: Hva er forskjellen på støttemedlem(300kr) og vanlig medlem(500kr)?
Svar: Støttemedlemmer har de samme fordelene. Støttemedlem er ment for studenter, arbeidsledige og pensjonister.

Spørsmål: Jeg er innom Bitraf en gang i blant. Hva skal jeg betale?
Svar: Det koster ingenting å være på Bitraf, og en del utstyr er gratis å bruke. Dersom du ønsker å betale noe for samvittighetens skyld så kan du donere noe stæsj innimellom, feks forbruksvarer som 3D print filament, finèrplater eller elektroniske komponenter.

Spørsmål: Hvordan setter jeg opp min dørnøkkel på Bitraf?
Svar: Du må møte opp fysisk i lokalene og prate med en døradministrator som hjelper deg med dette. Hvem som er døradministratorer finner du på P2K16-siden. Byggekvelden er en fin dag å ordne dette på.

Spørsmål: Hva er aldersgrensen hos Bitraf?
Svar: Uten følge må man ha fylt 18 år.

Spørsmål: Hvordan kan jeg redigere i Bitrafs wiki?
Svar: Du må være medlem. Medlemmer kan logge seg inn og redigere sider på wikien. Man kan selvfølgelig også lage nye sider.

Spørsmål: Har man noen forpliktelser som medlem?
Svar: Du forplikter deg til å ta hensyn til Bitraf og andre medlemmer. Dette inkluderer bl.a å rydde etter deg, støvsuge evt støv fra eget arbeid, ikke sette igjen egne arbeider utenfor medlemslageret, behandle andre med respekt, etc.

Spørsmål: Må man være medlem for å bruke tøystoffer til sying?
Svar:

Spørsmål: Det er dårlig luft i lokalene, hvordan lufter jeg?
Svar: På syrommet\SMUT cave finner du en rød boks med bryter til ventilasjon som du kan slå på.
Du kan også sette på ventilasjon i malerommet\sprayrommet i verkstedet.