3D printing

Fra Bitraf
Revisjon per 28. nov. 2019 kl. 16:34 av Tingo (diskusjon | bidrag) (Spesielle printere: Bumblebee er en i3 MK3, ikke MK3S)
Hopp til navigering Hopp til søk

Bitraf har mange 3D printere. Noen er generelle og kan brukes av alle, andre er spesielle og krever mer opplæring.

Hvilke printere

Generelle printere

Dette er Prusa Original i3 MK3S modell printer.

Spesielle printere

  • Bumblebee - multi material upgrade / unit (not done yet) Merk: dette er en Prusa Original i3 MK3 (ingen 'S')
  • Caterpillar - 0.6 mm nozzle
  • Metroplex - large delta printer (not completed yet)
  • Vespa - 0.25 mm nozzle (not done yet)
  •  ? (Temporary1)
  •  ? (Temporary2)

Sikkerhet

Ikke forlat printeren uten tilsyn (brannfare); hvis du må ut en tur, avtal med noen andre som er på Bitraf at de holder øye med printeren.

Utvis forsiktighet ved bruk av 3D printere. I bruk så er printhodet ("hotend") over 200 grader Celsius. Dersom den aktuelle printeren har oppvarmet printplate ("heated bed", "heatbed") så kan denne også være ubehagelig å ta på.

Opplæring

Bruk

Generelle 3D printere

Dette er 3D printere som kan brukes av alle, man trenger ikke å være medlem. Merk: du må booke printeren på vanlig måte. Se på siden til Bumblebee for å finne ut mer om bruk.

Spesielle 3D printere

Dette er printere som krever mer opplæring.

filer til printer

Det er to måter å få ferdige filer over til en printer. Enten er printeren på nett og man bruker OctoPrint, eller så må man putte filen(e) på et SD-kort som man putter i printeren.

Bytte av filament

Gjør filamentet klart først. Pakk ut rullen hvis det trengs, sjekk at det ikke er knuter på den, og plasser i filamentholderen. Filamentet føres ned i fremkant av rullen slik at det går mest mulig rett ned i ekstruderen. Klipp av enden på filamentet hvis det trengs.

Gjøres fra frontpanelet, printeren har menyvalg for "unload filament" og "load filament". Selvfølgelig må hotenden være varm før du kan bytte filament. Bruk "preheat PLA" hvis den ikke er det.

printing

Det printes rett på ei printplate (stålplate) som er festet oppå heatbed med magneter. Ikke bruk lim eller andre festemidler på printplata.

Ta av printet

Platen som det printes på er av fjærstål ("spring steel") og er festet med magneter til heatbed. Du kan ta den løs (forsiktig), hold i kantene og bøy den fra side til side for å løsne printet. Unngå å ta på selve platen, da unngår man fingermerker (fett) som kan bidra til å redusere festing for de som skal printe etter deg.