Om Bitraf

Denne siden er ment som en guide for nye medlemmer av Bitraf.
Bitraf er et litt annerledes sted, i og med at vi har store lokaler med masse utstyr – men ingen ansatte. Mange lurer på hvordan Bitraf fungerer. Denne siden er et forsøk på å oppsummere det.
Kort fortalt: Bitraf er en slags dugnad/spleiselag der mennesker går sammen for å dele kunnskap i et sosialt miljø.

Hva er egentlig Bitraf?

Bitraf er en ideell, non-profit forening, registrert i Brønnøysund. Foreningen har som formål å opprettholde et sosialt miljø og en møteplass for kreativ bruk av datamaskiner og elektronikk. Vi har ingen ansatte, men vi har et arbeidende styre som prøver å legge til rette for at forskjellige miljøer skal kunne bruke Bitraf.

Medlemmene står for all aktivitet på Bitraf. Man jobber med egne prosjekter og/eller deler kunnskap med andre. Kurs og workshops arrangeres FOR medlemmene AV medlemmene. Når du er med på en workshop hos oss er det et medlem som donerer av fritiden sin for å skape et godt miljø og dele kunnskap. Det å kunne arrangere kurs er en av medlemsfordelene våre og vi oppfordrer alle medlemmer til å dele ting de kan med andre – enten ved å holde kurs selv, eller bare ved å hjelpe folk som trenger hjelp.

Hvordan virker en forening uten ansatte?

Å sutre over noe man er misfornøyd med er hverken hyggelig eller produktivt, så vi praktiserer det som kalles Gjørokrati: Den som gjør noe bestemmer. Når noe ikke fungerer som det skal, er det opp til hvert enkelt medlem å ta tak i saken. Dette har vist seg å fungere strålende i praksis, så er du misfornøyd med noe – fiks det! Hvis andre ikke liker det du har gjort, er det opp til dem selv å gjennomføre en bedre løsning (helst i samarbeid).

Hvis noe skal gjøres og oppgaven er for stor for en enkelt person, be om tilgang til Meetup-siden vår og arranger en dugnad. Det er sterk dugnadsånd blant medlemmene og om de får et par uker på seg til å planlegge vil det som oftest være lett å få med flere (unngå å lage dugnader med bare 2-3 dagers varsel).

Noen ting å være oppmerksom på

  • Bitraf kan ikke forsikre medlemmene (vi har prøvd), så alle medlemmer må ha en egen skadeforsikring som dekker uhell som måtte oppstå når man bruker utstyr på Bitraf.
  • Når man ødelegger utstyr ved å bryte regler (som å ikke være tilstede mens man bruker 3D printer, CNC-fres eller laser) må man betale skader på utstyret selv.
  • Hvis utstyr blir skadet under vanlig bruk dekkes dette av Bitraf, men da er det viktig at man både skriver en lapp på maskinen om skaden og sender en epost til post@bitraf.no med beskjed om skaden, slik at noen kan ta tak i det.

 

FAQ

Spørsmål: Hva er forskjellen på støttemedlem (300kr) og vanlig medlem (500kr)?
Svar: Støttemedlemmer har de samme fordelene. Støttemedlem er ment for studenter, arbeidsledige og pensjonister.

Spørsmål: Jeg er innom Bitraf en gang i blant. Hva skal jeg betale?
Svar: Det koster ingenting å være på Bitraf, og en del utstyr er gratis å bruke. Dersom du ønsker å betale noe for samvittighetens skyld så kan du donere noe innimellom, feks forbruksvarer som filament til 3D-printere, elektronikk-komponenter eller lignende. Det er også mulig å donere penger til kontoen vår (1503.273.5581) eller sette Bitraf opp som mottager av din Grasrotandel hos Norsk Tipping.

Spørsmål: Hva er aldersgrensen hos Bitraf?
Svar: Uten følge må man ha fylt 18 år.

Spørsmål: Har man noen forpliktelser som medlem?
Svar: Du forplikter deg til å ta hensyn til Bitrafs lokaler og utstyr og til andre medlemmer. Dette inkluderer bl.a. å rydde etter deg, støvsuge evt. støv fra eget arbeid, ikke sette igjen egne arbeider utenfor medlemslageret, behandle andre med respekt, etc.

Spørsmål: Må man være medlem for å bruke stoff fra syrommet, tre- plast- og metall-materialer fra gratislageret i verkstedet og annet forbruksmateriale?
Svar: Ja. Eneste unntak er filament til 3D-printere. Der kan man bruke nok til å komme i gang med 3D-printing. Bruker du mye, setter vi pris på om du donerer en ny rull.

Digitale systemer:

Spørsmål: Hvordan setter jeg opp min døradgang på Bitraf?
Svar: Du må møte opp fysisk i lokalene og prate med en døradministrator som hjelper deg med dette. Hvem som er døradministratorer finner du på P2K16-siden. Byggekvelden er en fin dag å ordne dette på.

Spørsmål: Hva er P2K16?
Svar: P2K16 er vårt egenutviklede medlemssystem. Der kan du administrere medlemsskapet ditt, åpne dører, sjekke verktøy inn og ut mm.

Spørsmål: Hvordan kan jeg logge inn i Bitrafs wiki?
Svar: Du må være medlem. Medlemmer kan logge seg inn og redigere sider på wikien. Man kan selvfølgelig også lage nye sider.

Annet:

Spørsmål: Det er dårlig luft i lokalene, hvordan lufter jeg?
Svar: I rommet for overflatemontert elektronikk (SMUT cave) finner du en rød boks med bryter til ventilasjon som du kan slå på. Dette trekker luft ut av laben via kjemirommet. Du kan også skru på avtrekket i malerommet/lakkskapet i verkstedet.

Spørsmål: Hvordan kan jeg donere utstyr til Bitraf?
Svar: Vi får jevnlig forespørsler om vi vil ha datautstyr og tilsvarende, siden mange vil ønske å donere noe framfor å kaste det. Vi tar gjerne imot utstyr, men vi har dessverre ikke lagerplass til å ta imot ting vi ikke har umiddelbart bruk for. Dette gjelder spesielt større ting, siden det lett hoper seg opp og blir til enda mer spesial-søppel, noe som tar tid og penger å bli kvitt på en fornuftig måte.
Har du likevel noe du tror vi kan trenge, så legg til en kort beskrivelse av utstyret på denne siden eller send en epost til post @)bitraf punktum enno.Spørsmål: Hvordan kan jeg edite i wikien?
Svar:

Flere spørsmål? Spør på epost post @)bitraf punktum enno, Slack #helpdesk eller Facebook.