Denne vinteren har vært tøff for mange og strømprisene har vært en av årsakene. På det verste måtte Bitraf betale 602 øre pr kilowatt-time og strømregningen for desember endte opp på 68288 kroner. I dag skrev VG om at vi har vært nødt til å låne 300.000 kroner privat for å ikke forsvinne.
Obs: hvis du ønsker å hjelpe Bitraf økonomisk så er det mange måter å gjøre dette på, inkludert å være medlem.
Problemet vårt er at for å få lov til å leie lokaler, må vi leie gjennom et aksjeselskap. Firmaet heter “Byteraffineriet AS” og det er 100% eiet av Bitraf. Selv om kontorplassene våre er en form for medlemskap, er det slik at staten ikke ser det på denne måten. I følge dem er all utleie av kontor momsbelagt – uansett om formålet er jobb eller hobby. Siden Bitraf er en ideell forening, kan vi ikke betale merverdiavgift. Så firmaet Byteraffineriet AS eksisterer kun fordi foreningen må overholde plikter overfor både myndigheter og utleiere.
Heldigvis stilte journalistene i VG spørsmål direkte til Kultur- og likestillingsdepartementet og svaret tyder på at vi kanskje kan få støtte. Det vil i så fall være første gang gjennom hele Korona-perioden at Bitraf får støtte fra noen andre enn medlemmene, støttespillerne og sponsorene. Bitraf har aldri mottatt eller spurt om offentlig støtte, så det svir ekstra når man blir straffet gjennom korona-tiltakene. Det gis nemlig ingen støtte til bortfall av medlemsinntekter og dette er den primære inntekten til foreningen. Den viktigste tingen for å få nye medlemmer i foreningen er kurs og aktiviteter, så Korona-begrensingene har virkelig påført oss tap av medlemsinntekter.
Det går også an å få Korona-støtte til bortfall av kursinntekter, men i en forening som nesten bare arrangerer gratis kurs på dugnad (av medlemmer – for medlemmer) gir heller ikke dette noen korona-støtte.
Vi har heldigvis utrolig snille medlemmer som har opprettholdt medlemskapet selv om de ikke har benyttet mulighetene i så stor grad som før, men det er virkelig trist at frivillige foreninger straffes slik. I Bitraf legges det mange tusen dugnadstimer ned hvert eneste år, men de neste årene må vi antakeligvis bruke på å betale tilbake dette strømlånet hvis vi ikke får noen form for støtte. Vi krysser fingrene!