Årsberetning for Bitraf 2022
2022 har vært nok et krevende år for foreningen, men også et år med jevn vekst på alle områder.
Rommet for varme arbeider
Dette har vært det lengste prosjektet vi noen gang har satt i gang. 2022 ble stort sett brukt til byråkrati, avklaringer og å finne håndverkere. Spinn (Bitraf-sponsor) tok til slutt på seg arbeidet med prosjektering og søknad til det offentlige. Deretter ble det møysommelig inngått avtaler med de andre fagområdene (elektriker, ventilasjon, brannslukking, tømrere).
Først nå i april 2023 er byggingen i gang, men nå har vi ihvertfall håndfast progresjon og har et realistisk håp om ferdigstilling i løpet av sommeren – hvis vi har råd. Alt arbeide på veggene i rommet må gjøres av firmaer med sentral godkjenning. Vi har ikke lov til å bygge branncelle (som dette rommet blir) selv. Byggingen av rommet er derfor blitt mye dyrere enn planlagt, selv om Spinn snill pris av hva de vanligvis gjør. Når veggen er ferdig, har vi dessverre brukt opp hele beløpet vi fikk i støtte til dette rommet, og vel så det. Vi har ikke råd til så mye utstyr vi faktisk kan putte inn i rommet. Men: det viktigste er at vi har et brannsikkert rom som alle kan bruke, utstyr skaffer vi etter hvert som vi får råd!
Bygging av snekkerverksted
50 000 støtte fra Sparebankstiftelsen til bygging av vegger. Takk til alle som har bidratt med dugnadsinsats, og særlig til Leif som utrettelig har stått på og bygget ferdig vegger! Døren inn til snekkerverkstedet mangler fortsatt. Den må vi sannsynligvis bygge selv, da en fabrikkbygd dør i denne ukurante størrelsen blir uanstendig dyrt.
Bygging av rom med ekstra avtrekk
Støperommet er nesten fullført, mangler kun hyller, et snabelavtrekk og avtrekksrør til varmeskap. Dette rommet er forbeholdt kjemi som produserer farlige gasser og annet med spesielt stram lukt. Derfor er det viktig at man bruker riktige vernemidler, slik som maske med filter. Avtrekkskraften er dessverre ikke helt optimal ennå, men der er det planlagt optimaliserende tiltak med røropplegget. Rommet brukes også til kurs for støping av silikon og resin.
Det grå kjemiskapet er nesten klart til bruk. De blå kjemiskapene brukes hovedsakelig til oppbevaring av større beholdere med kjemikalier for kursholdere og de med avtale med styret. Disse må merkes med navn og telefonnummer.
Alle beholdere i det grå kjemiskapet må ha navn, telefonnummer og dato de er satt inn i skapet. Felles beholdere må merkes med “Felles Bitraf”. Umerkede beholdere er fritt vilt. Mer spesifikke regler om hva som er lov å lagre i skapene – og i hva – kommer snart.
Tørkerommet er godt på vei, med hyller ferdigstilt langs ene veggen. Mangler dør inn til spray- og malerommet og maling av vegg. Det er også et hull inn til rom 309 som må tettes i begge retninger. Tørkerommet er ment for korttidslagring av objekter som er nylakkert/-malt eller lukter mye i en periode. Et mål er å holde det støvfritt.
Spray- og malerommet går det litt tregere med, selv om dette er rommet som kanskje er mest etterspurt. Løsningen for avtrekk er klargjort, men det må gjennomføres av de med erfaring med avtrekk og er dermed avhengig av deres dugnadsinnsats. Avtrekksviften er planlagt plassert i taket mellom toalett og dusj i tredje etasje, som bringer gassene opp til pipe på taket. Vil bruke gamle rør som originalt ble brukt til varmeskapene. Den langsiktige planen er å gi dette rommet hurtigporter for enkelhetens skyld, men dette er dyrt. Det er mulig vi må gå for plastlameller i stedet, som en midlertidig løsning.
Resten av avtrekksrommet (maling og lim) står litt på pause, i påvente av at tørkerom+spray-/malerom skal bli klart, men kan brukes til mindre arbeider. Planen er å ha en benkeplate langs veggen til høyre for døren, hvor man kan jobbe med lengre prosjekter, som for eksempel planker og skilt.
Må minne alle på at vasken i avtrekksrommet ikke er en utslagsvask. Ikke hell maling/sand/gips/betong/etc i den! Dugnadene på avtrekksrommene har fungert godt. Det som gjenstår av de større inngrepene (avtrekk/porter) er litt vanskeligere å løse på vanlig dugnadsbasis, og må gjennomføres som frittstående miniprosjekter.
Sponsorer
Bitraf har alltid hatt mulighet for bedrifter å kjøpe sponsormedlemskap. De siste årene har inntektene fra dette tatt seg opp. Sponsorpengene brukes til konkrete investeringer i utstyr og lokaler, slik at sponsorene kan se hva de bidrar til. For 2022 har Knowit og Microsoft vært gullsponsorer. Sero, RedPill, Spinn og Fiken har vært sølvsponsorer. Ohmify og Fremtind Forsikring har vært bronsesponsorer. Fremtind gikk opp til Gullsponsor i 2023 og vi har akkurat fått inn Huddly som sølvsponsor også.
I 2022 har Bitraf fått inn 310.000 i sponsormidler. 1/3 av dette gjelder 2023 da vi har forsøkt å fakturere flest mulig firmaer rundt årsskiftet. Hvis alle fornyer sponsoratet har vi nå 220.000 per år i sponsorinntekter og derved også midler til oppgradering eller nytt utstyr. Hvis du kjenner til et firma som kan ha interesse av å støtte Bitraf ved å tilby ansatte muligheter for å bruke fasilitetene våre, gi beskjed til Jensa eller Thomas (thomas@bitraf.no).
Medlemsutvikling i 2022
Dette har vært året da vi endelig har kommet oss etter korona. Det er vanskelig å ta igjen 350.000 i de tapte inntektene vi hadde pga. nedstengningene, men det har virkelig blitt mye aktivitet på huset dette året. Særlig hyggelig er det å se mange gamle medlemmer komme tilbake! Trenden har fortsatt inn i 2023, så når årsmøtet arrangeres i april 2023 har vi rundt 350 medlemmer.
Man ser jo nedstengningene tydelig i grafen, men det er også en jevn og tydelig trend fremover.
For øyeblikket har vi 4 ledige kontorplasser. Dette er en stor økonomisk ulempe for oss, det tilsvarer en medlemsnedgang på over 20 personer. Så si ifra til alle venner og kjente som bør være på Bitraf om at vi har ledige, faste plasser med tilgang til lab, verksteder og utstyr!
NYTT I 2022
Året har primært gått med til å få lokalene ferdig, men noen få nyheter har det jo blitt
Diverse jobbing og forbedringer på rom er beskrevet ovenfor.
Trykkluftanlegget er utvidet til hele verkstedet (midlertidig ute av drift nå, pga. Byggingen av rommet for varme arbeider). Takk til Even og Geir for solid innsats her!
Vi har fått inn en mer solid vinylkutter (Cricut Maker 3) i verkstedet. Denne er av samme type som Deichman og Teknisk Museum har og den er en fantastisk, liten maskin.
Vi har også fått inn en varmpresse til å trykke vinylmotiver på t-skjorter og andre tekstiler.
Treverkstedets store nyvinning i år er båndsagen. Det er en relativt stor og kraftig maskin, i god kvalitet. Kurs for denne vil holdes jevnlig framover.
Innkjøpt, men ikke plassert ut i verkstedet ennå, er også en trommelpussemaskin. Denne er genial til å pusse langs buede materialer. Den blir plassert i treverkstedet når noen rigger opp en ordentlig pussekrok der. Ta kontakt med Thomas, Nikolai eller Yoshi hvis du vil bidra til å få fortgang i dette.
Vi har også fått 5 akse CNC, metallsag og et sandblåser-kabinett
AKTIVITETER I 2022
2022 er det suverent mest aktive året i Bitrafs historie! Gjennom året har vi hatt mer enn 256 arrangementer. Mange av disse er faste arrangementer som Byggekveld, Armor Workshop og omvisninger. Stor takk til Sky og Leif som har gjort mer enn 35 omvisninger gjennom året! Disse er viktige for å vise oss frem. Thomas har holdt i flere dugnader gjennom året – for tetting av bygget, isolering av loft og nykommeren: jevnlige oppgraderingskvelder!
Vi har også deltatt med egen stand og flere medlemmer på Oslo Skaperfestival. I forbindelse med festivalen arrangerte Norway Makers sammen med Bitraf en Skaperkonferanse (70+ deltakere). Vi arrangerte workshops på Bitraf og Ingensteds, i tillegg til sosiale arrangementer. Vi fikk også i gang en Åpen Kveld på alle Skaperverkstedene i Oslo slik at vi kunne besøke hverandres lokaler og få mer oversikt over hva alle holder på med.
Som vanlig har vi hatt masse temadager/-kvelder: Jentekveld/Strikkekveld/Hobbykveld (16) , Armor Workshop (50+), Byggekveld (50+), Omvisning (35), 5-akse CNC/Fusion 360 (8), Freecad (7), Kicad, Arduino Day, Juleverksted. 19. mars arrangerte vi også offisiell åpning og 10 års jubileum! Det ble stinn brakke med åpent hus, seremoni, kake, dans og moro til sent på kvelden. Takk til DJ og alle som bidro!
Det har også vært masse kurs gjennom året. Her er kursene sortert etter antall: Resin printer (15), Laserkutter (15), Shopbot (11), Bordsag (9), vedlikeholde Bitraf (2), Laserkurs for viderekomne, Kicad, Arduino, ESP32, python.
Nytt kurs i 2022: Kurs i Laserkurs. Dette resulterte i at Slije, Torjus og Andreas har holdt flere laserkurs i 2023. Vi trenger flere kurs i kurs for å få opp aktiviten, så har du en idé til nye kurs i kurs, så si fra eller dra det i gang. En stor takk til alle som arrangerer kurs! Det er disse som sikrer nye medlemmer.
Som man ser av grafen, så har aktiviteten tatt seg godt opp etter nedturen i koronaårene! På kursfronten er det en del kommende ting som vil øke antall medlemmer vi får gjennom “kursmølla” og gjøre det mindre frustrende å vente på plass på de mest populære kursene:
Ovennevnte kursholderkurs.
Onlinekurs for de enkleste maskinene.
- Forberedende onlinekurs for de mer krevende maskinene, slik at alle deltagere på de praktiske kursene er godt forberedt og man kan gjennomføre et kurs på kortere tid og/eller med flere deltagere per kurs.
Køsystem som gjør at man kan vite mer presist hvor lenge det er til man får plass på et kurs, i stedet for at det er først til mølla hver gang et nytt kurs legges ut.
Depositum når man melder seg på de mest populære kursene, som man mister hvis man melder seg på og ikke faktisk dukker opp på kurset. På den måten får vi forhåpentligvis færre kurs som går for halv kapasitet.
Tilrettelegging for betalte kurs.