2024 har vært et spennende år, på mange måter. Flyttingen i 2021 var tung for mange nøkkelpersoner, mens 2024 var året vi endelig kom oss igjen. I 2023 gikk endelig regnskapet i null, mens i 2024 har det jevnt og trutt beveget seg oppover på plussiden. Foreningen har et stykke igjen til økonomien kan kalles solid, men allikevel: medlemstallene fortsetter å stige, verkstedene har stadig større produksjonsmuligheter og stadig flere ting blir mer strømlinjeformet.
På grunn av store prosjekter i 2023 fikk vi på tampen av 2024 en rekordstor MVA-kompensasjon, på hele 161 236 kroner. Det ligger an til å bli en tilsvarende utbetaling for 2024 også, så vi håper denne ordningen videreføres. Årets MVA-kompensasjon ble i all hovedsak brukt til å fullføre og oppgradere brannsikringen av bygget med 126 000 til oppdateringer i sprinkleranlegg og 84 000 til prosjektering / gjennomgang / internkontroll med Firesafe. Vi har også brukt en del penger på å fullføre resten av rommet for varme arbeider og det er derfor deilig å se at rommet nå er i drift. Mer om dette senere.
Norsk Tippings Grasrot-andel har gitt oss 32 611 kroner i 2024. I fjor var det 24 108, så dette er penger som kommer godt med. Det er fort gjort å tenke at dette er så lite at det ikke har noe å si, men siden vi begynte med Grasrot-andelen har foreningen mottatt mer enn 174 000 kroner på denne måten. Alt man trenger å gjøre er å sende SMS “Grasrotandelen 898124452” til 60000 og følge instruksjonene.
Et viktig poeng i forhold til midler fra MVA-kompensasjon, Grasrotandel og sponsorer er at disse midlene ikke er bundet opp til noe annet. Vi kan dermed bruke dem til drift, utstyr og oppgraderinger av hva vi vil – i motsetning til støttemidler fra for eksempel Sparebankstiftelsen DnB, som alltid er bundet opp mot konkrete prosjekter og aldri er tilgjengelig for daglig drift.
Sponsorer
Sponsorer er en fin bi-inntekt for Bitraf. For sponsorbedriftene er det et ganske rimelig velferdstilbud til de ansatte. I år mistet vi dessverre to av våre gullsponsorer: Fremtind og Knowit, som begge har vært med i mange år. Den vanligste grunnen til at vi mister sponsorer er at de ansatte som opprinnelig dro sponsoratet i gang, har sluttet å jobbe i bedriften. Til gjengjeld har vi fått inn andre, nye sponsorer: Festo (sølv), Expert Analytics AS (bronse), Odd Thorsen A/S (bronse) og Bouvet (gull). Dette går opp i opp, men det beste for Bitraf er at vi har aktive sponsorer og at vi beholder kontaktene hos firmaene, slik at vi får støtte i flere år.
Medlemsutvikling i 2024
I 2023 besluttet styret å bruke mer penger på å arrangere kurs. I 2024 begynner vi virkelig å se effekten av dette. Den gode trenden fortsetter og Bitraf hadde ved årsskiftet 415 medlemmer (54 kontorbrukere, 20 sponsorbrukere, 341 vanlige medlemmer).
Tallet er også jevnt høyt i 2025, og ligger ca 8% over fjoråret på samme tid. Det ser heldigvis ikke ut som om den tidligere oppjusteringen av medlemskontingenten har resultert i lavere medlemstall. Uten denne hadde Bitraf hatt vesentlig lavere månedsinntekt, og økonomien hadde vært en helt annen.
På årsmøtet i fjor ble det besluttet at eventuelle nye økninger av kontingenten kan vedtas av styret – uten vedtak på årsmøtet – men det er ikke planlagt noen ny økning foreløpig.
Nytt i 2024
Gjennom året har det vært to store prosjekter som har dominert. Begge har vært støttet av Sparebankstiftelsen DnB, gjennom støtte søkt av Nikolai. Vi fikk ny støtte til å kjøpe inn utstyr til varmerommet, og vi har vært med på et av Sparebankstiftelsens prosjekter, som heter Håndverksløftet. I anledning dette har vi kjøpt inn masse nytt utstyr til snekkerverkstedet som egner seg til tradisjonelt håndverk. I begge prosjektene jobber vi også med instruksjonsvideoer som gjør det enklere å komme i gang med utstyret og med oppgraderinger av de eksisterende systemene våre.
Blant det nye utstyret er en dreiebenk for tre med tilhørende jern, et flott sett med treskjærejern, diverse verktøy for tradisjonelt trearbeid, en Tormek slipemaskin med jigger (for sliping av bor, jern, kniver, sakser), en solid og avansert søylebormaskin, samt masse godt tilbehør. Disse verktøyene vil gjøre det mye lettere å lage flotte tradisjonsprosjekter for folk i Oslo-området.
Til varmerommet har vi så langt kjøpt inn TIG- og MIG-sveiseapparater, samt plasmaskjærer. Vi kjøpte inn masse stålmaterialer, og vi har bygget eget sveiseavsug og stålmøbler til verkstedet.
Prosjektene er ikke helt ferdig ennå, men de siste delene (video-innspilling, kursing, Tools-integrasjon, smi-utstyr) er i gang. Det meste har fått planlagte datoer for gjennomføring.
YouTube-kanalen til Bitraf (https://www.youtube.com/@bitrafmakerspace) har også fått en del nytt innhold som følge av disse prosjektene. Takket være Tuva Grimstad, som hjelper oss med filming og redigering, har vi fått ferdig en velkomstvideo (@jensa), kurs på den manuelle fresen (@nikolai) og en forbedring av laserkurset (@jenny og @nikolai). Det jobbes også med et komplett Shopbot-kurs (@silje) og minikurs for Tormek, dreiebenk og treskjæring. De siste to har det vært vanskelig å finne kursholdere til, men dette er nå i boks og kursene vil holdes snart. Det er fint med flere forskjellige ansikter i disse videoene, så om noen har lyst til å være videofjes på slike kursvideoer, er det bare å si ifra til Jensa eller Nikolai.
Rommet for varme arbeider
Mye av aktiviteten i 2023 var fullføring av rommet for varme arbeider. Dette ble mye dyrere enn planlagt, men takket være at Nikolai skrev en ny søknad til Sparebankstiftelsen, fikk vi pengene vi trenger til å komme i mål med mer enn bare selve rommet.
Rommet er nå mulig å bruke for alle – forutsatt at det man skal utføre ikke medfører brannfare. Skal man gjøre brannfarlige jobber (Sveis, kutting/vinkelsliping, bruk av ovner m.m.) så må man ha et gyldig “Sertifikat for varme arbeider”. Dette får man ved å gjennomføre et kurs som er godkjent av Brannvernforeningen (OBS: kurset må inneholde praktisk øvelse med brannslukking med brannapparat).
I november 2024 ble det kjørt et offisielt kurs på Bitraf i regi av FireSafe, men det finnes mange leverandører av dette kurset. Noen kan også tenkes å ha kurset gjennom jobb eller skole – bare husk at sertifikatet kun er gyldig i 5 år etter gjennomført kurs.
Kravet fra Bitrafs side er at man kan vise frem gyldig sertifikat ved å logge inn hos Brannvernforeningen. Alle varme arbeider må rapporteres og dokumenteres, av brannsikkerhetshensyn. Vi har opprettet et midlertidig system for dette på Slack (#hot-work-checklist), for rapportering av jobber med varme arbeider. Et mer strømlinjeformet opplegg for dette vil komme i fremtiden.
Med pengene fra Sparebankstiftelsen DnB har vi kunnet utstyre rommet med et solid utvalg av utstyr. Vi har fått MIG- og TIG-sveiseapparat, plasmakutter, pussemaskiner, verneutstyr og avsug. I tillegg har vi kjøpt inn råvarer, i form av stålet vi trenger til å bygge ferdig innredningen i rommet. Dette er kommet ganske langt, takket være initiativ og solid innsats fra Mattias, Caleb, Nikolai og andre. Det er allerede planer om å bygge om plasmakutteren til en CNC og det gleder vi oss til er på plass! Det gjenstår fortsatt noen innkjøp til dette rommet (plastkuttere/-bøyere og smieutstyr), men ting er såpass godt i gang at prosjektet vil bli avsluttet i løpet av året.
Bygging av spray- og malerom
Dette er et annet prosjekt som har tatt mye tid, mye på grunn av budsjettbegrensninger. Nå er rommet i begrenset drift. Utpå nyåret ble rørene koblet opp, filter montert og viften satt i gang. Geir Even og Monir har bidratt med dugnadsarbeid. Dessverre er viften som ble kjøpt inn altfor svak, så man kan foreløpig bare gjøre enkel lakkering og spraying i rommet. En ny og kraftigere vifte som er EX-godkjent vil koste mellom 40 og 60 tusen, en investering som dessverre må vente til vi har bedre råd. Men rommet er i hvert fall i gang, så får vi se hvordan vi får råd til ny vifte på litt sikt.
Treverkstedet
Her har det vært gjort flere oppgraderinger. De synligste endringene er støv-gardinene som Caleb tok initiativ til å henge opp, den flotte høvelbenken som Ghaith bygde og et pusseområde med bedre plass, støvavsug og lys gjort av Monir, Ghaith og Nikolai. Pål har stadig gjort forbedringer og oppgraderinger på støvsugere og støvhåndtering, noe som kommer hele verkstedet til gode.
Aktiviteter i 2024
Takket være økningen i kursvirksomhet har vi satt en ny rekord i antall aktiviteter! I 2024 var det hele 305 forskjellige arrangementer på Bitraf. Enkelte dager har det vært 3 forskjellige ting som har skjedd samtidig og enkelte måneder har det vært noe som skjer hver eneste dag!
Den viktigste økningen har vært antallet sikkerhetskurs på Shopbot, laserkuttere mm. I 2024 klarte vi nesten å doble antallet sikkerhetskurs fra 46 til 81! Mye av grunnen til at vi har klart å holde så mange kurs har vært ivrige studenter fra AHO som har slitt med å finne jobb som arkitekter. Først holdt Silje masse kurs, deretter overtok Benjamin. Begge har nå fått fulltidsjobb, så vi jobber med å finne noen som kan holde kurs på laser, båndsag og Shopbot. Dette er kurs som kursholder får betalt for å holde, så det er mulig å ha det som en grei bi-inntekt.
Adib Ghaith (uttales rreis) er utdannet snekker og designer fra Syria og har blitt en flott ressurs! Han holder kurs på overfres, bordsag og Shopbot. Han har også bygget en nydelig høvelbenk som flere har glede av daglig, og har også laget en benk til den nye tredreiemaskinen vår.
På syrommet har blant annet Leif og Regine samarbeidet om å lage et flott, hev- og senkbart sybord.
I 2024 søkte vi for første gang om støtte fra Oslo kommune. Dette var i forbindelse med å gjøre det enklere for oppstartsbedrifter å gjøre prototyping på Bitraf. Heikki har laget en solid serie med workshops som har vært godt besøkt gjennom året. Temaer har vært intellektuelle rettigheter, forhandlingsteknikk, strategi, hvordan tenker investorer, ordninger fra Innovasjon Norge, hvordan starte bedrift m.m. Vi har også fått budsjett til å gjøre bookingløsningen bedre, samt kurs for å komme i gang. Prosjektet er nesten gjennomført, men fordi vi ikke er så rutinerte på dette med offentlig støtte så bommet vi på fristen å søke videre på dette for 2025. Vi kommer sterkere tilbake i 2026 og Heikki sier at han likevel fortsatt vil kjøre et par arrangementer i året som kommer.
Av andre nye aktiviteter bør det nevnes at Alexander (@AAsolo) har holdt 3D-printerkurs hver eneste måned, at det har vært flere avanserte laserkurs (@benteh), at vi har fått i gang Nybegynnerkurs (@jensa) for å få nye medlemmer i gang, at vi har holdt et par Hackathons (@dragon5) og en god porsjon dugnader. @GeirS har også klart å holde regelmessige kurs på resinprinteren gjennom året, så den er i bruk daglig. Omvisningene på torsdagskveldene (@leifEgilOlsen og @sky) har vært populære og nyttige for å få inn potensielle medlemmer.Det er også gjort masse dugnad for rydding og strukturering i verkstedet (@nikolai, @paol, @aurora, @soldugg3D) som ikke er oppført på Meetup, så frivilligheten blomstrer.
I oversikten nedenfor kan man se litt hvordan kurs og aktiviteter kommer og går. Ting som savnes er flere kurs innen programmering og elektronikk. Det er bare å si fra hvis man har lyst til å holde kurs. Kurs er det aller beste verktøyet Bitraf har for å få opp og holde medlemstallet høyt. Man trenger slett ikke å være noen ekspert for å holde et kurs. Hvis man ikke har så mye erfaring med å holde kurs, kan man få noen tips fra mer erfarne kursholdere – for eksempel Nikolai (Kolstad).
Ting som kommer i 2025
I 2025 vil vi se effekten av prosjektene vi har fått ferdigstilt med støtten fra Sparebankstiftelsen DnB. Den flotte Tormek-slipemaskinen vi har kjøpt har jigger for kniver, økser, bor, treverktøy og så godt som alt annet man kan ønske seg. Pilotkurs på denne har vært i mars. Kurs for andre medlemmer kommer frem mot sommeren. Vi får også produsert en video for å få folk i gang med denne. Den kommer også til å bli en flott maskin å ta med på Skaperfestivalen og lignende. Vi har også planer for video og kurs i tredreiing og treskjæring i 2025.
Rommet for varme arbeider vil også få masse aktivitet i året som kommer. Vi er på jakt etter folk som kan tenke seg å holde kurs i sveising og annet metallarbeid, meld gjerne interesse for dette 🙂
Nå som de ovennevnte, tidkrevende prosjektene er mer eller mindre ferdigstilte, vil det også åpne seg muligheter for forbedringer på andre områder; områder som har blitt nedprioritert hittil. Noen eksempler:
- Bedre organisert materiallager, både for medlemmenes egne materialer og gratismaterialer
- Bedre, større og mer fleksibelt prosjektovernattingsområde i verkstedet oppe
- Langt bedre belysning av de forskjellige områdene i lokalene, med høyere komfort, bedre driftssikkerhet og lavere strømregning (her er Geir primus motor og initiativtager)
- Forbedret avtrekkssystem i snekkerverksted (Calebs prosjekt)
- Planlegging – og kanskje implementering – av bedre oppvarming og andre komfortelementer i tre- og metallverkstedet oppe